Qui som?

Breu història de FVAAC

El mes de juliol de 2002, a Picanya (València-Horta Sud) en plenes festes patronals l’A.C.F. El Coet, celebrant el seu 10è Aniversari, va muntar una exposició sobre pirotècnia i coeteria. El divendres dia 12, un grup de persones aficionades del món del coet, i sense cap vincle entre elles, demanaren conéixer al president de l’entitat organitzadora per a canviar impressions respecte això. Estes persones que pertanyien a diferents associacions coeteres en actiu com la Penya l’Estopí de Mislata, Amics de la Pirotècnia del Cabanyal, Penya El Coet de Burjassot, Qualsevol Penya de Paterna, i per supost l’A.C.F. Penya El Coet de Picanya, després d’un bon canvi d’impressions respecte a les festes tradicionals pròpies de la Comunitat Valenciana, acordaren reunir-se la segona setmana de setembre a Burjassot, per estudiar la conveniència de crear una Federació Valenciana que aglutinara a totes els associacions festeres per tal de defensar els interessos comuns.

I així va ser, el dissabte 21 de setembre de 2002, al Casal de la Falla de Burjassot, se celebrà la primera reunió a la que acudixen les associacions ja esmentades a Picanya, a més de l’Associació Amics de la Pólvora de Burjassot, Associació Cultural Amics del Coet de Sueca i El Coeter Major de Paterna En Pepín Damián, exposades varies opinions s’arribà a l’acord de crear una federació. Es va convocar una nova reunió per començar la redacció dels estatuts i procedir a formar una junta gestora. Se celebraren dos o tres reunions més i a la fi, la F.V.A.A.C. (Federació Valenciana d’Associacions d’Amics del Coet) va nàixer el 5 de desembre de 2002, fruit de la necessitat de defendre, recuperar, mantindre, fomentar la formació i potenciar les nostres festes tradicionals i cultes de foc vinculats, inexcusablement, a la cultura del foc festiu tradicional i centenari. Els estatuts van estar acabats i signats el dissabte 7 de decembre de 2002 en el Teatre Capri de Paterna, sent elegit president En Manuel Muñoz i Peris, de la Penya l’Estopí de Mislata.

A partir d’esta data i fins l’any 2007, s’incorporen a la federació, noves associacions, com El Fugidor de Picassent, Corretraca d’Aldaia, Amics de La Cordà d’Alaquas, Penya el Litri d’Estubeny, Tiradors de Coets de la Processo del Crist de Bellús, Colla Despertades de Massanassa, Penya Foc Seguit de Beneixida, Penya El Coet de Benifaió.

La Federació, en el període comprés entre els anys 2004 i 2007 va tindre una escassa operabilitat motivada pel nul interés demostrat per la presidència de la dita època. És a partir de finals de 2007, amb motiu de la publicació de la Directiva 2007/23/CE de 23 de maig de 2007, sobre la posada en el mercat d’articles pirotècnics, quan es destituïx al president, es dissol la junta directiva i es crea una junta gestora que comença un procés de reforma interna que acaba amb l’assemblea general celebrada a Aldaia el 7 de febrer de 2009, en la qual és triat per unanimitat el nou president, En Daniel Claver Herrera de la Associació Cultural Amics del Coet de Sueca, iniciant una nova junta directiva en la FVAAC, confiant de nou la secretaria al seu amic, En José Miguel Santolaria Pascual, de la Penya el Coet de Picanya, els impulsaren una nova trajectòria molt important de la Federació Valenciana.

És a partir d’esta data quan la FVAAC, comença a treballar seriosament, denunciant públicament el desinterés de les administracions, tant locals, provincials, autonòmiques i nacionals, davant d’una directiva que venia directament a estrangular, a anul·lar les nostres tradicions, i que si algú no ho remeiava, al gener de 2010 la imminent prohibició de l’ús tradicional i popular dels festes de foc i ritus tradicionals culturals del foc valencià, etc., es faria definitiva i per tant passaria al baül dels records com ha passat amb altres tradicions. Tot este treball, comportà, que la Federació anara creixent poc a poc i fins aconseguir el número d’associacions afiliades fins a 43, pertanyents a pobles com Benicarló, Montserrat, Bètera, Benisanó, el Villar, l’Eliana, Pedreguer, Quart de Poblet, Bellús, Almoines, Serra, Càrcer, La Xara, Xeraco, Aielo de Malferit, València, Museros, Rafelbunyol, Massalfassar, Cullera, Beniarbeig, a més dels fundadors.

Davant de la repercussió que va tindre en premsa escrita, ràdio i televisió, es van produir contínues denúncies i demandes de FVAAC per part del nostre nou president, En Daniel Claver, atenent a les seues revindicacions en favor del manteniment d’actes de foc molt arrelats en la nostra cultura valenciana, la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Governació, regentada per l’honorable senyor conseller En Serafín Castellano Martí, sent secretari de Governació En Luís Miguel Ibáñez Gadea inicien una sèrie de reunions que donen com a fruit la creació de la Comissió Tècnica per a assumptes pirotècnics en que formen part la Conselleria de Cultura i Esports, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies,  representants polítics de les tres províncies, la FVAAC, la Federació de Dimonis i Diables del País Valencià, la Junta Central Fallera, la Comissió Gestora Fogueres de Sant Joan i els responsables de festes i cultura d’alguns ajuntaments.

La participació en les aportacions tècniques de la FVAAC en la dita Comissió Tècnica, aconseguix tal nivell, que va ser invitada pel Ministeri d’Indústria a participar en reunions encaminades a aconseguir una normativa o reglament que permetera el manteniment dels actes festius tradicionals amb l’ús d’articles pirotècnics, esta col·laboració es traduïx en que moltes de les seues propostes serien arreplegades tant en el RD 563/2010, de 7 de maig, pel qual s’aprova el Reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria a través del seu ITC18 com en el Decret 19/2011, de 4 de març del Consell, pel qual es reconeix el caràcter religiós, cultural o tradicional de les manifestacions festives celebrades a la Comunitat Valenciana en que s’utilitzen artificis de pirotècnia.

És amb motiu de la publicació d’ambdues normes legislatives, que tant la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana com les conselleries de Governació i de Cultura i Esports, depositen la seua confiança en un conveni de col.laboracio en la FVAAC i altres entitats perquè procedisca, en compliment del que disposa la ITC18, a la impartició de cursos de formació de RG-CRE (Responsable de Grup de Consumidors Reconeguts com a Experts) i de CRE (Consumidor Reconegut com a Expert). La FVAAC, ha complit, complix i complirà, amb l’esperit que va motivar la seua fundació reflectit en els seus estatuts, mantenint el seu compromís de col·laborar amb qualsevol ens públic, associació, comissió de festes, etc. Pretenem mantindre encesa eixa flama, eixa passió i amor pels focs i ritus tradicionals culturals valencians com són: «passejaes», «cordaes», «despertaes», «correfocs» i molts altres més, que ens han anat transmetent els nostres avantpassats i que nosaltres tenim l’obligació de fomentar, d’ensenyar i transmetre als nostres fills i néts, perquè  la purna de les nostres tradicions culturals de foc i ritus valencians no s’apaguen mai.

PERQUÈ UN POBLE SENSE HISTÒRIA ÉS UN POBLE MORT

×